logo
langIcon
  • Українська
  • Русский

Підлоги для харчового виробництва

Оптимальні підлоги для харчових виробництв: Стійкість і надійність

Підлогові покриття, що наносяться в приміщеннях, призначених для харчового виробництва, висувають високі вимоги щодо зносостійкості, впливу хімічних засобів та низьких температур, міцності і еластичності. Підлогові покриття для харчового виробництва також повинні забезпечувати стійкість до механічних (абразивних) і ударних впливів, безпилля підлоги, забезпечувати легке підтримання її в чистоті та порядку.

В якості підлогових покриттів для харчових виробництв часто використовуються наливні підлоги, зокрема метилметакрилатні наливні підлоги і особливо поліуретанові наливні підлоги. Метилметакрилатні наливні підлоги, які використовують суміші на основі метилметакрилатних смол, гарантують високу міцність, стійкість до дії хімічних речовин, чистоту і безпилля покриття. Поліуретанові наливні підлоги забезпечують високі показники еластичності, ударної міцності, зносостійкості та стирання, стійкість до впливу вологи і, що дуже важливо, дозволяють зберігати ці фізичні і технічні властивості підлогового покриття під час функціонування в умовах низьких і негативних температур.

Основні вимоги, що пред'являються до підлогового покриття на харчовому виробництві:

  • Непроникність, непоглинання, гідроізоляційні властивості підлоги.

    Вимога обумовлена відмовою від укладання структурних бетонних основ або чистих цементних розчинів на користь спеціально модифікованих полімер-цементних покриттів.

  • Нетоксичність.

    Безсумнівно, що при серйозних навантаженнях на підлогу (транспортування продукції каром, переміщення тари тощо) час від часу навіть найзносостійкіші покриття піддаються стиранню. Під час прибирання підлоги найдрібніші частинки складу покриття з водою і парами розносяться і через дренажні системи потрапляють у стічні води. Якщо матеріал, з якого виготовлений підлога, токсичний, то ризик зараження стічних вод і навколишнього середовища в цілому достатньо великий. Цим же небезпечна і непрофесійна укладка полімерних підлогових покриттів, яка загрожує поступовим руйнуванням підлоги, під час якого частинки покриття, не увійшовши в міцний зв'язок з матеріалом, розсипаються і несуть в атмосферу токсини, небезпечні для здоров'я людей.

  • Легкість у прибиранні та дезінфекції.

    Як правило, єдино ефективним методом прибирання на харчових підприємствах будь-якого типу залишається вологе миття підлоги. Саме тому структура поверхні підлогового покриття повинна передбачати такі види прибирання і поєднуватися з їх легкістю.